Social Media

Kukátko: Zázračné kouzlo

 
Zázračné kouzlo
Film
2015
Animovaný / Rodinný / Fantasy / Muzikál


Nebudu radši ani přemýšlet a počítat, jak hrozně dlouho už chci tenhle článek napsat, protože následně bych se nejspíš musela jít zakopat, poněvadž je to už fakt hrozně dlouho. Od chvíle, co jsem tenhle film poprvé dokoukala, což bylo vážně dávno a od té doby jsem ho stihla zhlédnout ještě mnohokrát.

Zázračné kouzlo, v originálu Strange Magic, je animované muzikálové dobrodružství a přestože se jedná o dílo od Disney a Lucasfilm, mám dojem, že do podvědomí lidí se moc nedostalo. Minimálně u nás ne. Přitom námět a produkci má na svědomí sám George Lucas, známý především v souvislosti se sériemi Star Wars a Indiana Jones.

Film se odehrává v kouzelném světě víl, elfů, skřetů a dalších fantastických stvoření, rozděleném na dvě části – Království víl a Temný les a je jak jinak než o lásce. Celé se to točí okolo svérázné hlavní hrdinky Marianne, její koketní sestřičky Dawn, jejího nejlepšího přítele Sunnyho, skřetího krále, který chce zničit lásku a také jednoho kouzelného elixíru lásky.

Celé dílo je doplněné o skvělé covery a mashupy, starších i novějších písní. Nalezneme zde třeba I'll Never Fall In Love Again, I Wanna Dance With Somebody, C‘mon Marianne, ale také Stronger a mnoho dalších. Všechny písničky jsem slyšela jak v originálním filmovém znění, tak v českém dabingu a mohu potvrdit, že v obou případech jsou naprosto skvělé. Disney tady opět dokazuje, že si na dabinzích dává záležet, ať už jde o hudební část nebo klasickou. Osobně jsem si nadabované verze možná oblíbila i o něco málo víc, než ty originální.


Je to trochu jiná pohádka, než na jaké jsme zvyklí. Hlavní hrdinka tu netouží po lásce a princi na bílém koni a celý film začíná tím, že se dozvídá, že ji její milovaný podvádí a místo toho, aby se zhroutila, se ponoří do sebe a na muže a lásku zanevře. Je svérázná, vtipná, naprosto okouzlující a svým postojem dělá starosti svému otci i sestře.

Její sestra je pravý opak, působí jako že toho v hlavě krom kluků a snů o lásce moc nemá, z čehož její sestra a otec moc nadšení také nejsou.

A pak je tu Sunny, maličký elf, který je věrným přítelem Dawn a který ji neustále poslouchá básnit o jiných a pomáhá jí plánovat, jak ji dát dohromady s tím a tím klukem, přitom ji sám miluje.

Ani náš nevěrník z příběhu ale nemizí a snaží se získat Marianne zpátky. Ovšem ne kvůli tomu, že by všeho tak litoval a doopravdy ji miloval, nýbrž proto, aby spolu s ní získal i korunu a především armádu.

Na druhé straně říše, za hranicí prvosenek, v Temném lese, žije se svou matkou Král skřetů a v celém jeho království panuje zákaz lásky. I přes to ale jeho matka nevzdává snahu najít mu vhodnou ženu a přinutit ho dát lásce šanci.

Postav je tu ale ještě mnohem víc a vyjmenovat je všechny by bylo hodně na dlouho a není to potřeba.

Právě ona odlišnost a celkové poslání filmu je to, co mě absolutně dostalo. Ukazuje to totiž, že v lásce na vzhledu a rase nezáleží, že ne každá první láska musí být ta pravá, že dívka nepotřebuje svého prince, ale poradí si dost dobře i bez něho. A samozřejmě – že pravá láska je nadevše.

Krom toho je to ale také dobrodružné, vtipné a prostě úplně skvělé. O zpracování snad ani nemusí být řeč, protože to je zkrátka pastva pro oči.

Já miluju pohádky, miluju disneyovky a tahle je rozhodně na vrchních příčkách mého žebříčku. A pokud jste z animáků také ještě nevyrostli, určitě ji zkuste, stojí za to.
Napiš první komentář
Okomentovat