Social Media

[Recenze] Mary E. Pearson: Falešný polibek | Kroniky Pozůstalých #1

Falešný polibek

Název: Falešný polibek
Série: Kroniky Pozůstalých
Díl: 1
Autor: Mary E. Pearson
Překlad: Jana Jašová
Počet stran: 368
Nakladatelství: CooBoo [květen 2017]

Oficiální anotace: Království Morrigan je ponořeno v tradicích a příbězích o dávném světě, ale některé tradice princezna Lia nemůže překousnout. Například sňatek s někým, koho nikdy nepotkala. To vše pouze kvůli zajištění politického spojenectví.

Lia má všeho po krk a je připravena začít nový život. V den své svatby utíká do na míle vzdálené vesnice, kde se usazuje mezi obyčejnými lidmi a především dvěma záhadnými a přitažlivými muži – jedním princem, kterého si měla vzít, a jedním vrahem s úkolem jí zabít.

Obklopena tajemstvími a lžemi musí Lia odhalit nebezpečné skutečnosti, které otřesou celým jejím životem, zatímco se pomalu začíná zamilovávat do jednoho z dvou cizinců.

Princezna Arabella Celestine Idris Jezelia, První dcera království Morrighan, už má po krk všech těch tradic, kterými její země žije, a které ji tak svazují. Ve chvíli, kdy je dohodnut sňatek mezi ní a dalbreckým princem, jehož v životě neviděla, pohár její trpělivosti přeteče a Lia se rozhodne vzepřít, odmítá totiž být pouhým vojákem otcovy armády.

Spolu se svou komornou a důvěrnou přítelkyní uprchne v den vlastní svatby a vysměje se tak celé své rodině, celému svému království i sousednímu Dalbrecku. Její odhodlání vymanit se z pout a konečně nabýt vytouženou svobodu jakoby téměř neznalo hranic. Usadí se v malém městečku zvaném Terravin, sní o obyčejných věcech jako je láska a pracuje, aby si vydělala na živobytí.

Právě zde ji také dostihnou dva přitažliví a záhadní cizinci – princ, kterého si měla vzít a vrah, který ji má zabít. Lie se ale povede oběma dostat pod kůži a během snahy zapadnout do svého nového života a konečně najít své místo na světě, se také začíná pomalu, ale jistě zamilovávat.

„Za mnou vlály šaty, z nichž se stalo svatební roucho, které mě spojilo s životem v nejistotě. Jenže ten mě děsil méně než jistota, jíž jsem čelila předtím. Tenhle život byl můj sen, jediným jeho omezením byla moje představivost. Byl to život, jehož svrchovanou vládkyní jsem se stala já sama.“

Falešný polibek se četl v rámci prvního společného čtení Humbook klubu a při této příležitosti jsem se ke knize dostala i já. Co si budeme povídat, onen námět zní všelijak a výsledek může dopadnout na nesčetně různých způsobů. A jak tedy kniha pořídila u mě?

Ze začátku se mi to vážně hodně líbilo, oceňovala jsem zejména fakt, že autorka Liu nevykreslila jako žádnou dokonalou hrdinku, která všechno zná, všechno umí. Naopak Lia v knize rozebírala to, jak se učila pracovat, jak ji nikdy k žádné práci nepustili a ruce má teď samý puchýř. Snažila se, vážně se snažila a nebyla to žádná ufňukaná pipka, kterou byste měli sto chutí někam zavřít a už nepustit. Nebyla to sice nejlepší a nejbystřejší hrdinka, jakou kdy potkáte, to vážně ne, ale dalo se s ní vyžít.

Jenže pak přišli naši dva mužští protagonisté a celé to šlo tak trochu do háje. Liu okouzlili, sotva je poprvé zahlédla, při prvním kontaktu s nimi se jí podlamovala kolena, jako kdyby šlo o kdo ví co, a plácala samé nesmysly. Právě tohle mě štvalo asi ze všeho nejvíc. Měla jsem tak trochu pocit, jako by tím autorka zabila všechno to dobré, co se jí na Lie povedlo.

Protože je kniha kromě pohledů Liy doplněna i o pohledy Rafea a Kadena, můžeme tak celý vývoj příběhu a myšlení postav sledovat z různých perspektiv. Nicméně Liyn pohled na věc dominuje a nejvíce času strávíme právě v její hlavě.

Autorka chytře vynechávala popisy, které by čtenářům mohly napomoci v určení, který z dvojice je vrah a který princ. Tohle mi ale došlo až ve chvíli, kdy se skutečná identita jednoho z nich vyjevila i Lie. Do té doby jsem žila v domnění, že je to úplně jasné a autorka pravou povahu hrdinů nijak neskrývá - jaké bylo moje překvapení, když se ukázalo, že je to celé úplně naopak. Byla jsem vážně neskutečně zmatená a dezorientovaná. Teprve tehdy jsem si všimla, že v nadpisech kapitol se chytře střídají pojmy Kaden, Rafe, Princ a Vrah. Do toho všeho tu byla i nejedna narážka, jež měla za úkol čtenáře zmást.

Kromě toho se v knize mezi jednotlivými kapitolami vyskytují také krátké úryvky ze starodávných textů Morrighanu a ostatních říší. Celý příběh je plný tradic, víry i minulosti světa, kde se odehrává. I tohle se mi líbilo. Oceňovala jsem, že autorka svět vystavěla na pevných základech a dala mu i všechny tyto aspekty.

Falešný polibek

Falešný polibek je ten typ knihy, kde mohu s jistotou říct, že nebude bavit všechny. Z velké části se tam totiž nic moc neděje a čtenář pozoruje každodenní dění v Terravinu, poznává postavy a sleduje (ne)překvapivý vývoj událostí a vztahů. Skutečná akce přichází až někdy okolo druhé třetiny knihy. A i pak je to taková horská dráha – chvíli akční, ale pak zas dosti klidné. O nějakém velkém napětí se většinu času mluvit skutečně nedá, a pokud vám nesednou postavy, zejména hlavní hrdinka, se kterou stavíte nejvíce času, kniha pro vás nejspíš nebude ten nejlepší čtecí zážitek. Nicméně neplatí to pro všechny – například mě kniha vcelku bavila a věřím, že kdyby autorka lépe zpracovala Liu a její vztah ke Kadenovi a Rafeovi, byla bych ještě spokojenější.

Samotná čtivost a autorčin styl není nic moc výrazného, nicméně kniha se čte vesměs dobře, až na jeden poměrně rušivý element, který je třeba vytknout českému překladu - chyby. Ani ne tak gramatické, jako spíš překlepy, vypadávající písmena nebo dokonce celá slova a věty, které nedávají smysl. Neříkám, že co stránka to chyba, ale rozhodně jich tam bylo víc, než mi přijde v pořádku.

Ve výsledku je Falešný polibek taková průměrná až lehce nadprůměrná a trochu sporná kniha. Je tu plno věcí, které se mi líbily, zároveň je tu ale také mnoho věcí, které bych si přála, aby byla autorka udělala jinak. Místy je to trochu hloupé, přestože jindy se autorka vytasí i se zajímavě vypadajícím nápadem. Nemůžu vám říct, zda se do knihy pouštět nebo nepouštět, protože snad ani není možné odhadnout, komu se kniha bude líbit a komu ne – pokud vás tedy nápad zaujal, prostě se do toho pusťte a uvidíte, nemáte co ztratit. Já knihu hodnotím třemi a půl hvězdičkami a jsem upřímně zvědavá, jak se tahle série vyvine dále.


http://4.bp.blogspot.com/-c4RhF4pj5ow/U7W-PBgHAdI/AAAAAAAAAl0/I2dxj01hFDo/s640/Odd%25C4%259Blova%25C4%258D.png
 Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Humbooku, festivalu a klubu zaměřenému na YA literaturu.
10 komentářů u "[Recenze] Mary E. Pearson: Falešný polibek | Kroniky Pozůstalých #1"
  1. Další kniha na můj čtecí seznam :D Všimla jsem si společného čtení od Humbooku, ale knihu nemám takže jsem se nezapojila, což mě celkem mrzí. Podle anotace a tvé recenze vypadá lákavě, tak se k ní snad brzy dostanu! :)
    Měj se hezky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přeju, aby se ti knia líbila! Také se měj hezky :)

      Vymazat
  2. Povedená recenze. :)
    Knížku si určitě chci přečíst. I když po tvé recenzi už nemám tak velká očekávání.
    Ten nápad, že nevíme kdo je vrahem a kdo princem se mi hodně líbí, takže zbývá jenom doufat, že mi sednou postavy. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. Ono ta ztráta očekávání je možná i dobrá věc - buď budeš příjemně překvapená anebo holt nebudeš tolik zklamaná :D
      Jojo, ten nápad s postavami je dobrej, jen kdyby mi to došlo dřív... :D

      Vymazat
  3. Na knihu se určitě chystám. :) Opravdu podrobná recenze, která mě připravila na to, co mám od příběhu očekávat, takže díky. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já děkuji za chválu. Snad se ti kniha bude líbit :)

      Vymazat
  4. ja ti nevim, tahle knizka me vubec nelaka :( prijde mi, ze tam neni vubec nic novyho, co by me zaujalo, proc si ji precist. ale neco tam asi bude, kdyz na ni poradali cely spolecny cteni co :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hele, jestli tě to fakt hodně neláká, tak na to asi kašli a pusť se spíš do něčeho, na co jsi doopravdy zvědavá :D

      Vymazat
  5. Té spornosti se právě bojím. Jedná se totiž o celou sérii a jak se do ní jednou pustím, chci ji dokončit. Proto váhám, jestli mě kniha láká natolik, nebo ji radši vynechám. Každopádně opravdu krásná recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tomu rozumím. Nefungovalo by, kdyby jsi si knihu zkusila půjčit v knihovně, zjistit, jestli se ti to líbí, a když ne, tak ta potřeba dokončovat sérii třeba nebude tak zlá, když na tebe kniha nebude koukat z knihovničky? :D

      Vymazat