Social Media

[Recenze] Krystal Sutherland: Láska v prachu hvězd

Název: Láska v prachu hvězd
Autor: Krystal Sutherland
Překlad: Ondřej Kronich
Počet stran: 320
Nakladatelství: Yoli [duben 2017]
http://4.bp.blogspot.com/-c4RhF4pj5ow/U7W-PBgHAdI/AAAAAAAAAl0/I2dxj01hFDo/s320/Odd%25C4%259Blova%25C4%258D.png
Oficiální anotace: Henry Page ještě nikdy nebyl zamilovaný. Je beznadějným romantikem, který stále čeká, že se jeho první velká láska objeví na scéně ve zpomaleném pohybu, srdce vynechá úder, vše bude podkreslovat instrumentální hudba. Proto když se z ničeho nic objeví ve škole Grace Townová, neupravená holka chodící o holi a v klučičím oblečení, Henry jen stěží může tušit, že se má jeho život obrátit naruby. Grace, polámaná dívka s tajemnou minulostí, zbortí Henryho dosavadní představy o lásce a ukáže mu, že mezilidské vztahy jsou složité, krásné i pomíjivé stejně jako výbuchy hvězd ve vzdálených galaxiích.
http://4.bp.blogspot.com/-c4RhF4pj5ow/U7W-PBgHAdI/AAAAAAAAAl0/I2dxj01hFDo/s320/Odd%25C4%259Blova%25C4%258D.png

Láska v prachu hvězd začíná stejně jako spousta jiných love story – do Henryho školy nastoupí nová dívka. Grace je jiná než všechny ostatní – vypadá jako feťačka, nosí velké pánské oblečení, nezdá se, že by měla úplně nejlepší hygienické návyky, kulhá a musí chodit o holi, není zrovna příjemná a jak už tomu tak bývá, je zároveň úplně skvělá a Henry se do ní prostě nemůže nezamilovat. Nenechá se odradit, i když se o to Grace snaží, a je rozhodnutý udělat všechno pro to, aby tu nešťastnici rozveselil.

Stačí vám pár stran, aby vám došlo, že tohle nebude ten typický příběh o lásce, kdy všechno dobře skončí. Ba naopak, je to ten typ, kdy vám je už od samého začátku jasné, že tohle prostě nemůže dobře dopadnout, ačkoliv nějaká vaše část pořád doufá v opak, protože byste si to vážně přáli.

„Pokud byli lidé skutečně stvořeni z úlomků vesmíru, byla její duše vytvořena z hvězdného prachu a chaosu.“

Kniha mi už od začátku byla taková povědomá, jako bych už něco takového četla. Přišlo mi, že v ní nacházím větší i menší střípky Probuzení Simona Spiera, Tím všechno začíná a chvíli i Eleanor a Park. Čím víc jsem se blížila ke konci, tím víc jsem musela vzpomínat právě na Tím všechno začíná. Nicméně kniha není pouhou sloučeninou knih výše zmíněných, to bychom jí křivdili, zároveň totiž vypráví svůj vlastní a jedinečný příběh.

Příběh opravdu rychle utíká a události se mění a vyvíjí tak rychle, že máte pocit, jako byste s hlavními hrdiny strávili několik měsíců, přitom uběhly sotva tři týdny a vy nechápete, jak je to možné. Vážně dobře se to čte, Sutherlandová rozhodně ví, jak na to. Mám doma ARC výtisk (tedy ten speciální limitovaný s černo-červenou obálkou) a je pravda, že je v něm doopravdy spousta chyb, nicméně počítám s tím, že to bude tím, že za sebou kniha ještě nemá poslední korektury.

Henry je takový ten typický ničím nezajímavý hoch, který pilně plní domácí úkoly a celé roky dřel, aby se jednou stal šéfredaktorem školních novin, což se mu teď konečně podařilo. Jenže jak potká Grace, věci se začnou měnit a škola najednou není už tak úplně prioritou. Láska ke Grace ho mění a ještě ke všemu je to pořád teenager, jehož osobnost se stále formuje a hledá.

Grace se zase topí ve svých smutcích a nikoho si nepouští k tělu, natož aby se nějak zvlášť svěřovala, takže nám i Henrymu nezbývá, než její tajemství objevovat kousek po kousku. Je divná, je nepříjemná a už takhle mladá přišla o veškeré pozůstatky růžových brýlí a nevinnosti, se kterou se na svět dívají děti.

„Nechci, abys pro mě byla tajemstvím.“
„Ale ano, Henry. Chceš.“

Nejsou to ale jen Grace a Henry, kdo má svou roli a osobnost. Je tu Henryho nejlepší kamarádka Lola, lesba, která svou orientaci oznámila světu asi týden po tom, co se líbala s Henrym a tak teď všichni myslí, že to on ji svým líbáním přiměl zanevřít na mužské pokolení. A pak je tu taky Australan Murray, což je strašně komická (a nešťastně zamilovaná) postava. Musím říct, že tyhle dva (a obzvlášť tu Lolu, co si budeme povídat) jsem si vážně zamilovala, možná dokonce i o kapku více než Henryho nebo Grace.

Kombinace neotřelých postav zajišťuje, že není nouze o hlubokomyslné rozhovory, vtipy ani odkazy na jiná slavná díla, ať už literární, filmová nebo hudební. Jak mám ve zvyku vypisovat si z knih oblíbené pasáže, tady jsem popsala několik A5, div mi ruka neupadla.

Abychom to nějak zakončili, Láska v prachu hvězd je opravdu povedená a citlivá knížka o první lásce a dospívání s pár kapkami tragédie. Nejspíš vám úplně nevyrazí dech, ale rozhodně vás pohltí od začátku až do konce. Pokud se vám líbily knihy jako Tím všechno začíná, Probuzení Simona Spiera nebo Eleanor a Park, tahle kniha se vám pravděpodobně zalíbí taky. Mě to vážně bavilo a celou dobu jsem byla jako na trní, jak se celá situace bude dál vyvíjet, jak to celé dopadne. Nenapadá mě nic konkrétního, na co bych si mohla stěžovat a myslím, že čtyři hvězdičky jí můžu v klidu udělit.

 
http://4.bp.blogspot.com/-c4RhF4pj5ow/U7W-PBgHAdI/AAAAAAAAAl0/I2dxj01hFDo/s640/Odd%25C4%259Blova%25C4%258D.png
8 komentářů u "[Recenze] Krystal Sutherland: Láska v prachu hvězd"
  1. Moc povedená recenze :) Vypadá to, že se máme na co těšit :) Už knihu nedočkavě vyhlížím :)

    OdpovědětVymazat
  2. Hezky napsáno, teď už jen přemýšlím, jestli mám čekat a koupit si ji, nebo čekat ještě déle a půjčit si ji :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jooo, to je dilema :D Zkus se podívat ještě na nějaké recenze, třeba ti ten oříšek pomohou rozloupnout :) :D

      Vymazat
  3. Díky moc za recenzi, konečně jsem na tuhle knihu četla i český názor :) Ráda bych si ji přečetla, tak snad se poštěstí při příštím nákupu ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já děkuju za komentář :) Snad jo, ta kniha za to fakt stojí! :)

      Vymazat
  4. Sice jsem ze zmíněných knih žádnou nečetla, ale tahle zní skvěle. Určitě si ji přečtu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobře uděláš! A třeba pak budeš mít chuť mrknout i na ty ostatní knihy... :) :D

      Vymazat