Social Media

[Recenze] Emma Hart: Hrej férově | The Game #3

23171471Název: Hrej férově
Série: The Game
Díl: 3
Autor: Emma Hart
Počet stran: 224
Nakladatelství: Galatea [2014]
http://4.bp.blogspot.com/-c4RhF4pj5ow/U7W-PBgHAdI/AAAAAAAAAl0/I2dxj01hFDo/s320/Odd%25C4%259Blova%25C4%258D.png
Oficiální anotace: Abbi Jenkinsová už ani nedoufala, že by někdy opustila zdi ústavu pro duševně choré, kde musela strávit celý poslední rok. Že se jí to povedlo, však neznamená, že by zapomněla, co všechno jí Pearce provedl. Moc dobře ví, že jedinou šancí, jak se vyrovnat s depresemi, které jí každý den ničí mysl, je balet, který je pro ni víc než jen pouhým koníčkem. Balet na prestižní umělecké škole Juilliard v New Yorku je tím jediným, co jí dává touhu žít. Něco, k čemu se může upnout.

Blake Smith opustil Londýn z jednoho jediného důvodu, a to i přesto, že nikdy nechtěl utíkat před bolestnou minulostí. Po příjezdu do New Yorku je plně odhodlaný, že splní slib, který dal sestře a dostane se na Juilliard. Nikdy však nepředpokládal, že potká Abbi – dívku, jejíž oči jsou plné smutku a utrpení. Utrpení, jaké on sám dobře zná. Každá hodina, kterou spolu stráví, je sbližuje víc a víc…

Čím více se dozvídají o své minulosti, tím více se musí ptát sami sebe, zda existuje ještě něco, co by je mohlo zachránit…
http://4.bp.blogspot.com/-c4RhF4pj5ow/U7W-PBgHAdI/AAAAAAAAAl0/I2dxj01hFDo/s640/Odd%25C4%259Blova%25C4%258D.png
Pokud jste četli první díl téhle série, o Abbi Jenkinsové jste již slyšeli, dokonce jste se s ní mohli setkat, neboť se jedná o kamarádku Maddie. Maddie ji tehdy navštívila v psychiatrické léčebně Svatého Morrise. Proč o tom mluvím? Protože bych tomu, kdo již zapomněl, ráda připomněla, jak tehdy i na těch pár stranách, Abbi působila.

Abbi zničil její přítel, bratr právě oné Maddie. Kluk, který po smrti své matky hledal útěchu v alkoholu a drogách. Jenže ani to Abby nezabránilo se do něj zamilovat a začít s ním chodit. A neodradilo ji, ani když viděla, jak špatně na tom je, když ji ubližoval – psychicky i fyzicky. I když trpěla, nesebrala sílu na to, aby se s ním rozešla. Bolest, která ji zužovala, se nakonec začala podepisovat na její tělo.

Nakonec jednoho dne zašla ještě dál, a kdyby ji Maddie nenašla, zemřela by.

Alívio Imediato | via TumblrJenže Maddie ji našla a lékařům se povedlo její život zachránit. Následně byla umístěna do ústavu pro duševně choré, kde byla neustále pod dozorem, aby si nemohla znovu ublížit. A přesně tam přežila celý rok. Zlomená, topící se v obrovské depresi.

Po roce se její stav ale přeci jen zlepšil a Abbi opouští zdi Svatého Morrise. Usilovně se snaží to zvládnout a už nebýt osobou, kterou byla dřív a kterou tak nenávidí. Změnila pokoj i svůj vzhled a je odhodlaná to dokázat a dosáhnout svého snu – dostat se na Julliard a stát se slavnou balerínou. Právě balet a její rodiče jsou pro ni světlem, které ji drží ve chvílích temnoty.

Díky baletu pozná Blaka, sexy Brita, který odjel z rodné Anglie do Ameriky plnit si svůj sen. Sen, který si měl původně plnit se svou sestrou, ale ta před téměř deseti lety zemřela. Není tedy divu, že Blake utíká od svého domova a rodičů, kteří jsou z něj zklamaní, protože nešel na práva, aby šel ve stopách svého otce. Protože nehraje fotbal a rozuměl si více s jeho nejstarší sestrou než s jediným bratrem. Protože se rozhodl tančit.

Když Blake poprvé uvidí Abbi a stíny v jejích očích, je mu jasné, že ji chce poznat. Že chce zjistit, co za těmi stíny stojí.

Tak se ti dva sbližují a poznávají. Abbi se svým citům vůči Blakeovi brání, protože má strach. Ale je strach silnější než láska? A mohou dva tak zlomení lidé jako oni vůbec nalézt štěstí?

Po předchozích knihách jsem měla strach, že autorka potencionál, který má samotný námět nevyužije nebo alespoň ne dostatečně, jak tomu bylo u předchozích dvou dílů série. Ale spokojeně mohu říct, že tady konečně ukázala, co v ní je a že je schopná psát i něco hlubšího, než poměrně jednoduché romantické příběhy.

Suicide notes
Autorka sama na začátku zmiňuje, že knihu psala v době, kdy byla nejcitlivější a trpěla depresemi, že Abbi je částečně ona sama. A je to opravdu vidět, protože to, jak dokázala Abbi i její situaci vykreslit bylo něco neskutečného. Nepopírám ale, že sama jsem si depresemi nikdy neprošla, proto to nemohu úplně s jistotou soudit, ale tak jak to autorka popsala, jsem jí zkrátka věřila a rozhodně o ní nepochybuji. Nic nijak nepřikrášlovala a nebála se zabrousit i do detailů. Boj hlavní hrdinky, i se všemi pády a strachy, byl bezvadně vidět. A troufám si říct, že Abbi byla jedna z nejlepších hlavních hrdinek, s jakou jsem se setkala. Zamilovala jsem si ji, protože bylo neskutečné vidět, o kolik se posunula dál, jak moc se změnila.

Kapitoly byly i v tomto případě z pohledu obou hrdinů a máte tedy možnost vidět situaci i ze strany Blaka. Ovšem troufám si říct, že ač kapitoly zaměřené právě na našeho Brita nebyly špatné, těm z pohledu Abbi se jednoduše se nevyrovnaly a jejich čtení proto většinou nebylo zas tak záživné, ne po tom, co jste četli předchozí kapitolu z pohledu holky, jako je Abbi.

V knize se toho nedělo zas tak moc a rozhodně se nejednalo o nic, co by bylo nějak šokující a podobně. Až na menší výchylky to bylo dost poklidné a udržovalo si to příjemné tempo. Autorčin styl psaní není nijak výrazný, ale je milý a k jejím knihám se zkrátka skvěle hodí.

Rozhodně se jedná o nejlepší díl série. A i v případě, že vás předchozí díly moc nezaujaly, tenhle vám prostě musím doporučit. Navíc díly na sebe nijak zvlášť nenavazují, zvlášť na tento, takže to, že jste třeba první dva díly nečetly, nepovažuji za problém. Jedná se o skutečně milé dílo, které je plné pravdy a skvělých myšlenek, které dokážou povzbudit. Autorka ovšem dílo napsala s lehkostí, díky které vás nijak nevyčerpá. Dost možná právě proto, že nepěkná minulost postav je vyvážená lehkým a usměvavým dějem. Plusem je taky překlad, kde se překladatel snažil dbát a nějak rozlišit výrazy anglické a americké angličtiny. Sice to nevyniklo tolik, jako v originále, ale nenechal to jen tak být, jak by se to u spousty překladů zajisté mohlo stát. Knize uděluji čtyři a půl hvězdičky.
http://nd06.jxs.cz/359/712/4a896e870b_93869650_o2.pnghttp://nd06.jxs.cz/359/712/4a896e870b_93869650_o2.pnghttp://nd06.jxs.cz/359/712/4a896e870b_93869650_o2.pnghttp://nd06.jxs.cz/359/712/4a896e870b_93869650_o2.pnghttp://nd06.jxs.cz/105/257/0c579c04c9_93869651_o2.png 
 Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Galatea.
1 komentář u "[Recenze] Emma Hart: Hrej férově | The Game #3"
  1. Skvělá recenze! Já se na knihu strašně moc těším. Čtu na ní hlavně pozitivní reakce, tak doufám, že budu mít na knihu také pozitivní názor :)

    OdpovědětVymazat